No one's looking to cast women our age. But TOGETHER, they wouldn't dare say no

För några dagar sedan, under en rundvandring på IMdB dök en bild av Susan Sarandon upp i marginalen. Gigantiska, runda solglasögonen och en cigarett mellan fingrarna. Vid en närmare titt visade detta sig vara en ny serie: Feud: Bette and Joan. Den behandlar Bette Davis och Joan Crawfords rivalitet under inspelningen av skräckfilmen What ever happened to baby Jane? Än så länge har bara ett avsnitt kommit ut. Kolla in trailern till originalfilmen här
     Handlingen berättas i grunden utifrån ett dokumentärperspektiv under 70-talet, där andra skådespelerskor (i det här avsnittet spelade av Catherine Zeta Jones och Kathy Bates) berättar om Crawford och Davis och hur deras konkurrens var av största nyhetsvärde. Kort och gott har både Crawford och Davis enligt hollywood passerat sina bäst-före-datum (introduktionscenen visar Golden Globes-galan år 1961 då Marilyn monroe vann bevittnat av hela hollywood och en sorgsen, nedgången och tragiskt berusad Crawford) och ingen av dem får den typen av arbete som de vill ha. Crawford börjar således leta efter sitt eget projekt och kontaktar en regissör angående att filmatisera boken What ever happended to baby Jane? och hon föreslår själv Bette Davis som motspelerska. 
 
 
Det montage som följer då regissören, spelad av Alfred Molina, försöker sälja in idén till olika filmbolag är oerhört frustrerande. Antingen vill de ha yngre skådespelerskor (Audrey Hepburn och Doris Day föreslås) eller att skifta fokus från de två huvudpersonerna till "den sexiga grannen". 
 
 
Serien känns väldigt välgjord vilket nog på många sätt räddar handlingen. Jag funderar dock på hur mycket man kan få ut av en enda filminspelning. Finns det tillräckligt med innehåll för att fånga en tittare under en hel säsong Någonting som blir väldigt tydligt och verkligen tränger genom skärmen är de båda kvinnornas desperation, deras vilja att åter stå i rampljuset, men kanske framför allt att få arbeta. När Crawford spelar in sin första scen på tre år är det som att karaktären för första gången samsmälter och hamnar i synk med hela avsnittet och handlingen - för att hon befinner sig i sitt rätta element. Summa summarum har de hamnat i skådespelarvärldens utkant på grund av ålder och inte brist på talang eller arbetsmoral. Förhoppningsvis får vi chansen att se dem visa 60-talets hollywood vad de kan under säsongens gång.
 
Var kan man få tag på ett par sådana här braxor?
 
Diggar inställningen till slipsen här. Liksom lite "en slarvig slips är bättre än ingen slips alls". 
 
Fun fact: Kiernan Shipka som spelar Don Drapers dotter i Mad Men spelar här Bette Davis dotter.
 
 
 Avslutningsvis: Pluspoäng för fina miljöer och en himla massa kvinnliga roller. Håller tummarna på att det tar sig. 
 
//Linda
 
Nybakat | |
Upp